Skoči na glavno vsebino

Učiteljici Barbara Orešnik in Tina Kosi sva se udeležili enotedenskega izobraževanja, ki je potekalo v začetku marca v očarljivem in prijetno toplem mestu Barceloni, v okviru uglednega programa Erasmus+. Kot udeleženki Europass Teacher Academy sva izbrali tečaj z naslovom “Vključevanje uporabe umetne inteligence v poučevanje s kritičnim mišljenjem.”

Tečaj je pritegnil učitelje iz petih različnih držav – Danske, Češke, Slovaške, Portugalske in Slovenije – vsakega z  drugačnim izobraževalnim ozadjem in načini vključevanja umetne inteligence v šolska okolja. Konsenz med večino udeležencev je poudaril izjemno pomembnost preudarnega vključevanja umetne inteligence v pedagoške prakse. Prepoznali smo jo kot ključni vidik sodobnih kompetenc, ki jih je nujno posredovati učencem. Izražene so bile skrbi glede uporabe umetne inteligence brez potrebnega osnovnega znanja in presoje o verodostojnosti in relevantnosti pridobljenih podatkov.

Med razpravami se je jasno izkazalo, da čeprav umetna inteligenca prodre v izobraževalno okolje, jo učenci pogosto uporabljajo brez natančne analize in kritične ocene. Sodelovanje na izobraževanju je omogočilo celovito razumevanje temeljnih konceptov in praktičnih aplikacij umetne inteligence, osvetljujoč njeno potencialno vlogo v izobraževanju. Predstavljena so bila raznolika orodja in metodologije dela za vključevanje umetne inteligence v učne dejavnosti. Ogledali smo si tudi  poučno razstavo “AI: Umetna inteligenca” kjer smo dobili vpogled v raznolike domene, kako umetna inteligenca močno vpliva na sodobno družbo.

Naša udeležba nam je omogočila celovito razumevanje osnovnih konceptov umetne inteligence ter praktičnih aplikacij v izobraževalnem okolju.

 

Učiteljici Tina Kosi in Barbara Orešnik

To besedilo je pomagala sestaviti umetna inteligenca. Učiteljici, pa sva njeno delo kritično ocenili. 😊

Dostopnost
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licenco.