Skoči na glavno vsebino
 

V ponedeljek, 18.3. 2024 smo nadaljevali z programom gostovanja mobilnosti španske šole IES Virgen del Campo.

Danes smo se Erasmovci z našimi prijateljski iz Španije odpravili na potep po Komendi. Najprej smo obiskali Lončarjev muzej, kjer nas je sprejel zbiratelj Janez Lončar. Predstavil nam je nekaj kar zanimivosti iz zgodovine Komende. Lončarstvo je bilo nekdaj pomembna gospodarska dejavnost v Komendi, zato se v muzeju nahaja bogata zbirka lončenega posodja in lončarska peč. Ogledali smo si tudi različna stara vozila, med katerimi so nas najbolj navdušili traktorji in motorji ter soba, ki je posvečena kolesarju Tadeju Pogačarju. Muzej kar kipi od različnih starih predmetov, ki so pomembni za zgodovino Komende – veliko pozornosti je pritegnila fotografija blagoslova zvonov cerkve sv. Petra iz leta 1925.

Pot nas je nato vodila mimo Glavarjeve knjižnice in špitala, do trga pred cerkvijo sv. Petra. Tu smo izvedeli vse o malteških vitezih, baronu Testaferattu in njegovemu potomcu Petru Pavlu Glavarju, ki sta bila tako pomembna za Komendo. Ogledali smo si tudi notranjost cerkve. Na poti nazaj smo se ustavili tudi pri krožišču, ki je posvečeno Tadeju Pogačarju, našemu najbolj znanemu Komendčanu.

Po maliici smo v goste sprejeli gospo Sonjo Merljak Zdovc, novinarko in ustanoviteljico časopisa za otroke Časoris, ki ima za poslanstvo biti vir kredibilnih novic in širiti medijsko pismenost. Učencem je pripravila delavnico, na kateri so se učili prepoznavati kredibilne vire, ozavestiti namene ustvarjanja lažnih novic in kjer so tudi sami raziskovali, katere novice držijo in katere ne. Gostja nam je še posebej položila na srce, naj razmislimo, kakšni ljudje želimo biti in v kakšni družbi želimo živeti, saj bo ravno od mladih in njihove angažiranosti z aktualnimi dogodki odvisen marsikateri aspekt prihodnosti.

Tudi to pa še ni bil konec dejavnosti, saj smo se po kosilu odpravili še na obisk komendske občine, kjer nas je toplo sprejel župan, gospod Jurij Kern. Pogovorili smo se o pomenu mednarodnega sodelovanja in o podobnosti in razlikah med obema krajema – od lokacije na podeželju do pomena vode pri naravnih katastrofah, naj bo to pri sušah ali poplavah.

Ob odhodu z občine in slovesom od učiteljev ni bilo moč spregledati čebelnjaka nad rumenim komendskim križiščem. Ravno prav, saj naslednji dan pričnemo ravno s temo čebel.

Dostopnost
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licenco.