Skoči na glavno vsebino

»Dober novinar mora veliko brati, saj mora imeti odličen besedni zaklad.«

V torek, 30. 1. 2024, smo učenci, ki obiskujemo izbirna predmeta šolsko novinarstvo in retorika obiskali televizijsko hišo Pro Plus, v kateri delujeta televiziji POP TV in Kanal A.

Na vhodu nas je sprejel Gregor Trebušak – voditelj oddaje Svet na Kanalu A in nas popeljal po hiši. Že pred samim ogledom nam je svetoval, naj veliko beremo, saj si tako širimo besedni zaklad in navsezadnje izvemo tudi veliko novega. Vedoželjnost in dober besedni zaklad namreč odlikujeta dobrega novinarja.

Najprej smo se odpravili v zgornji studio, kjer sta bili postavljeni sceni za oddaji Mali šef in Slovenija ima talent. Kaj naj rečemo, kamere delajo čudeže, saj sceni v resnici sploh nista tako veliki, kot je videti na televiziji.

Nato smo se odpravili v masko in garderobo, od tam pa smo se spustili  v studio oddaje Svet na Kanalu A, kjer smo izvedeli, kako nastajajo dnevnoiformativne oddaje. V studiu 24 ur smo spremljali snemanje »podcasta«, nato pa smo se odpravili še v režijo in montažo ter do novinarjev športa in Popina.

Izvedeli smo, da pri oddajah sodeluje veliko več ljudi, kot jih vidimo gledalci. Gregor Trebušak nam je predstavil različne poklice, kot so novinar, snemalec, montažer … Razložil nam je, kaj posamezna oseba počne in kakšno izobrazbo potrebuješ, če želiš opravljati neko delo. Z veseljem je odgovarjal na naša vprašanja in se z nami tudi večkrat pošalil. Ura zanimivega ogleda je čisto prehitro minila.

Dostopnost
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licenco.