Skoči na glavno vsebino

Torek, 23. 4. 2024, je prinesel našo zadnjo ekskurzijo, za katero smo se iz province Cordobe premaknili v sosednjo provinco z istoimenskim glavnim mestom –  Jaén. 

Medtem ko so v Sloveniji padale snežinke, smo pri nas uživali v sončnem, četudi na trenutke hladnem dnevu. V Jaénu nas je pričakala vodička, ki nas je peljala po značilnostih središča mesta. Ogledali smo si Magdalenski izvir – kraj izvira vode, ki je bil razlog, da so na tem mestu že davno tega zgradili naselbino. Pri tem smo spoznali tudi legendo o Jaénskem pošastnem kuščarju, ki je simbol tega andaluzijskega mesta. Naslednja postaja je bil bližnji zgodovinski arhiv s prekrasnimi oboki, takoj zatem pa ostanki arabskih toplic iz časa mavrskega kraljestva, ki so največji v Španiji in zahodni Evropi. Po kratkem predahu je sledila vožnja do gradu svete Kataline, kjer se nam je odprl pogled na celotno mesto in širšo okolico. 

Pravi razlog za obisk Jaéna pa je prišel na vrsto ob koncu dneva, ko smo obiskali časopis Diario Jaén. Časopisno novinarstvo ima najdaljšo zgodovino in v redakciji časopisa smo le-to tudi podrobno spoznali. Novinarka nam je predstavila delovanje časopisne hiše, delo novinarjev, način nastajanja izdaje dnevnega časopisa: od odhoda novinarjev na teren, do oblikovanja izgleda in tiska. Pri vseh teh korakih smo spoznali tudi, kako je se je pri tem skozi leta spreminjala tehnologija. V arhivu časopisa smo lahko našli celo naslovnice na dneve, na katere so se sodelujoči učenci oziroma učitelji rodili. Časopisna hiša pa v modernih časi ni samo tiskani časopis, ampak mnogo več. Diario Jaén ima zato še svojo spletno stran z novicami, televizijski studio in radio. Zelo zanimivo nam je bilo v živo spremljati način, kako se novica objavi za javnost in pojavi na spletni strani.

Ob pestrem dogajanju je kar težko verjeti, da je pred nami le še en dan programa – tokrat v nam že domačih Canetah. 

Dostopnost
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licenco.