Skoči na glavno vsebino

Prvi dan novega tedna Erasmus mobilnosti nas je pozdravil s soncem in domala poletnimi temperaturami. 

Zjutraj smo se najprej odpravili v glavno mesto te andaluzijske regije, in sicer v slovito Cordobo, ki je od naše partnerske šole oddaljena samo kakšno uro. Tam nas je najprej čakal obisk radia Cadena SER. Na radiu so nam predstavili tako informativno kot zabavno redakcijo, ogledali smo si studio in se postavili tudi pred mikrofone – četudi le-ti niso oddajali v živo. Smo pa v živo spremljali oddajanja kviza, ki ga je vodil znani voditelj in komik. Zatem smo se imeli priložnost pogovoriti še z novinarko, ki nam je predstavila delovanje informativnega programa in tipičnega dneva radijskega novinarja. Med drugim je poudarila tudi to, da opaža močno razliko v odnosu do novic v današnjem času v primerjavi z 10 let nazaj – več je nezaupanja in teorij zarote. Ponovno nam je bilo položeno na srce, naj ne verjamemo stvarem na slepo in naj pred deljenjem kakršnih koli novic le-te preverimo pri večih virih, saj se lahko le tako prepreči širjenje dezinformacij. 

Po krajšem odmoru za tipične španske prigrizke je bil čas za odkrivanje mestnih znamenitosti. Sprehodili smo se po sloviti judovski četrti, kjer so nas ponovno navdušile ozke uličice in notranja dvorišča (patios) z zelenjem in s cvetovi v modrih lončkih. Ogledali smo si tudi mezquito – mošejo iz časa, ko je bila Cordoba prestolnica mavrske Andaluzije, ki je bila kasneje spremenjena v katedralo. Tam pa – PRESENEČENJE – srečali smo še učence s kamniške osnovne šole Toma Brejca, ki v Cordobi prav tako ravnokar izvaja svojo Erasmus+ mobilnost. Kako majhen je vendarle ta svet! Pot nas je zatem vodila še mimo drugih znamenitosti: trga na Plazi de la Corredera, rimskega mostu in alcazarja španskih kraljev. Pri vsaki pomembnejši točki so nam učenci zraven še predstavili njihovo zgodovino in pomen.

Lepota in pestrost kulture in tradicije, ki jo premore to mesto, nas ni pustila ravnodušne. Cordobo bo v naših spominih zato zagotovo težko prekositi.

Dostopnost
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licenco.