Skoči na glavno vsebino

S petošolci že tretje leto sodelujemo v projektu Branje brez meja – Čitanje ne poznaje granice. Naša partnerska šola je hrvaška OŠ Milana Langa iz Bregane. Mednarodni bralni projekt poteka celo šolsko leto. V Sloveniji ga koordinira Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, v prijavljenih šolah pa šolske knjižničarke z učiteljicami in učenci, večinoma razredne stopnje.

Na dan Evrope, v torek, 9. maja 2023, so naše petošolce obiskali učenci iz hrvaške Bregane, da smo se končno spoznali in skupaj izvedli zaključno prireditev.

Utrinke zaključnega druženja si lahko pogledate tukaj, natančnejše informacije o samem projektu pa preberete v nadaljevanju.

Bistvo projekta Branje brez meja/ Čitanje ne poznaje granice je promocija branja, razvijanje bralnih sposobnosti, razvoj različnih vrst pismenosti, obvladovanje metod raziskovalnega dela, bogatenje besednega zaklada, predvsem pa širjenje tuje literature. V projektu, v katerem sodelujejo slovenske ter hrvaške osnovne in srednje šole, gre za izmenjavo izkušenj pri branju na glas. Vsaka slovenska šola, ki sodeluje v projektu, dobi partnersko šolo iz Hrvaške, s katero sodeluje celo šolsko leto. Slovenski učenci preberejo hrvaško delo, prevedeno v slovenščino, hrvaški otroci pa preberejo slovensko delo, prevedeno v hrvaščino. Prebrano analizirajo, dramatizirajo, spoznavajo kraj dogajanja iz zgodbe, med seboj sodelujejo, se slišijo, si dopisujejo, spoznavajo avtorja, ob koncu leta se tudi obiščejo, če jim sredstva to omogočajo.

Zapisala: Andreja Nagode Burger

Dostopnost
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licenco.