Skoči na glavno vsebino

Na OŠ Komenda Moste smo bili letos učenci od 1. do 4. razreda povezani v drugačnosti.  Vključili smo se v projekt »Korak k sončku«. Naša prednostna naloga je bila sprejemati in razumeti vsakršno drugačnost. Skušali smo oblikovati pozitivno razredno in šolsko klimo, učili smo se živeti drug z drugim, biti sprejeti, zagotoviti vključevanje in preprečiti izključevanje. 

Spoznavali smo različne bolezni (astma, epilepsija, sladkorna bolezen, dolgotrajne bolezni, otroški rak), učne težave (disleksija, diskalkulija, disgrafija), si pridobivali informacije o ljudeh s posebnimi potrebami (slepi in slabovidni, gluhi in naglušni, gibalno ovirani, ljudje s cerebralno paralizo).  

Prebrali smo veliko pravljic na temo drugačnosti in strpnosti, si pridobili informacije o ljudeh s posebnimi potrebami ter s pomočjo praktičnih prikazov (poligon za slepe…) skušali otroke opremiti z znanjem, ki ga bodo lahko uporabili v življenju. 

Skozi celo šolsko leto smo spoznavali v čem vse smo si med seboj drugačni in različni, za konec in kot piko na i celotnemu projektu pa smo izdelali plakate o drugačnosti ter posadili travnik različnih cvetlic. 

»Predstavljajte si, da bi bile vse rastline na travniku popolnoma enake. Recimo, da bi na njem uspevala samo zelena trava. Nobenega regrata, zvončka, maka, ivanjščice, detelje. Tako kot na našem travniku je tudi v naši šoli – v naši soseski – na vsem svetu.  

Vsi smo preprosto drugačni, vsi različni … in  to je krasno, saj skupaj tvorimo čudovit pisan travnik.« 

Izdelali smi tudi filmček, ki si ga lahko ogledate na povezavi.

Urška Lukman Žiberna 

 

Dostopnost
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licenco.