Skoči na glavno vsebino

Na začetku pomladi smo imeli osmošolci kulturni dan. Obiskali smo več krajev na Gorenjskem, ki so zaznamovani ne le z izjemno kuliso gora, pač pa tudi z več pomembnimi možmi, ki so pisali zgodovino slovenskega naroda in književnosti: Žirovnica, Vrba, Kranj. 

Po obisku hiše Matije Čopa, Prešernovega prijatelja in svetovalca, smo se odpeljali do Vrbe, kjer smo mimo spomenika pesniku, cerkvice svetega Marka in vaškega središča (lipe, obdane  s kamni), prišli do rojstne hiše Franceta Prešerna. Tam smo preko starinskih predmetov spoznavali, kako drugačno je življenje danes.

Pot nas je peljala v Kranj, kjer je Prešeren preživel zadnji del svojega življenja. Tam je imel svojo odvetniško pisarno, ki je sedaj preurejena v muzej. Ustavili smo se pred gledališčem, kjer stoji največji spomenik našemu najpomembnejšemu »pevcu«. Obiskali smo tudi Prešernov gaj.

Veliko smo že vedeli o Francetu Prešernu, vendar je pridobivanje znanja v krajih, kjer je deloval, precej bolj zanimivo. Lepo nam je bilo!

Dostopnost
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licenco.