Skoči na glavno vsebino

Predpočitniški teden smo v Mostah spoznavali svet slepih in slabovidnih. Učenci so v razredu spoznali nekaj osnovnih informacij in si ogledali filmčke o psu vodniku ter šolanju slepega učenca v srednji šoli.

Drugi del je potekal v knjižnici, kjer so se pogovorili o slepih in njihovi pisavi. Poslušali so pravljico o Žigu Špagetu in ob poslušanju skušali slediti pravljici, zapisani v brajici – pisavi slepih. Postali so mali detektivi in razvozlali geslo, zapisano v brajici, ter se preizkusili v zapisu svojega imena.

Tretji del šolske ure so učenci preživeli v avli. Tam so se podali na senzorni poligon. Čez oči so si nadeli prevezo in se v spremstvu sošolca sprehodili po poligonu. Spoznali so tipni spomin, brali zemljevide za slepe, se sprehodili po čutni poti in ugibali material pod nogami, se igrali šah, ki je prilagojen za slepe. Poslušali so zvočni koledar, otipali denarnico za kovance in se s prsti preizkušali v branju abecede. Najbolj zanimiv pa je bil zagotovo sprehod z belo palico – pripomočkom, ki ga za vsakdanje življenje uporabljajo slepi. Nekateri so se sprehodili med različnimi ovirami v avli, drugi pa so se odpravili na sprehod po šolskem igrišču.

Učna ura o slepih in slabovidnih je prinesla veliko novega znanja, novih izkušenj, sošolce je še bolj povezala, saj so svojemu prijatelju »slepo« zaupali, kam jih bo popeljal po poligonu.

Pripomočke za izvedbo poligona nam je prijazno posodilo Medobčinsko društvu slepih in slabovidnih Kranj, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Učiteljici Urška Lukman Žiberna in Barbara Podjed

Dostopnost
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licenco.