Skoči na glavno vsebino
V petek, 27. januarja, smo v okviru projekta Krokus obeležili spomin na žrtve holokavsta, najbolj sistematičnega poboja kakšnega naroda v zgodovini človeštva. 27. januar 1945 je bil namreč dan, ko so ruski vojaki osvobodili preživele taboriščnike v največjem in najbolj zloglasnem uničevalnem taborišču Auschwitz. V holokavstu je pod rokami nacistov in njihovih sodelavcev širom po Evropi umrlo 6 milijonov Judov in več milijonov ljudi drugih narodnosti, med njimi tudi Slovencev.

Učenci so spoznavali kruto življenje preganjanih Judov v času holokavsta. Da do holokavsta ni prišlo kar naenkrat, ampak je bil posledica dlje časa trajajočega sistematičnega kršenja človekovih pravic in diskriminacije, so prikazali na časovnem traku. Učenci so si ogledali dokumentarni videoposnetek, slikovno in knjižno gradivo o temi in likovno ustvarjali. V holokavstu je življenje izgubilo tudi 1,5 milijona judovskih otrok. Spoznali so nekaj njihovih življenjskih zgodb ter tudi zgodbe otrok, ki so imeli srečo in so holokavst preživeli.

V pritličju šole je nastala manjša razstava o holokavstu, vabljeni, da si jo ogledate.

Razstava je nastala v okviru mednarodnega projekta Krokus, v katerega je letos prvič vključena tudi naša šola. Namen projekta je ozaveščati o pomembnosti vključenosti in spoštovanja vseh ljudi, ne glede na njihovo raso, invalidnost, spolno usmerjenost, versko prepričanje ali kaj drugega in tako preprečiti, da bi se tako strašni dogodki, kot je bil holokavst, še kdaj ponovili.

Mentorica: Andreja Burja Čerin

Dostopnost
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licenco.