Skoči na glavno vsebino

Prijaznost se širi sama od sebe. Če si prijazen do drugih, bodo oni danes prijazni s teboj in jutri z nekom drugim.

Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. V Sloveniji ga praznujemo od leta 2017, ko je njegov uradni ambasador postalo mariborsko društvo Humanitarček.

Gre za dan, ki nas spodbuja, da z različnimi malenkostmi, preprostimi dejanji ali pozornostmi poskušamo polepšati življenje drug drugemu. Uradno skladbo za ta dan je odstopila skupina Okttober in nosi naslov LEP DAN. (https://www.youtube.com/watch?v=ExckSO5BFjg)

Leta 2018 so v društvu Humanitarček začeli s kampanjo barvanja kamenčkov dobrih misli, s katerimi ljudem polepšajo dan. Akcija je del programa Naključna prijaznost. Prijaznost nas nič ne stane, ko jo deliš postane neprecenljiva.

Prostovoljci OŠ Komenda Moste, Vitezi današnjega časa, smo se kljub zaprtju šol pridružili akciji in doma barvali kamenčke prijaznosti, ki smo jih podarili starejšim v Domu starejših občanov v Kamniku in Medgeneracijskemu središču v Komendi. Upamo, da jim bo v teh težkih časih za njih, kamenček narisal nasmeh na obraz. Pobarvali smo 245 kamenčkov.

Akciji se lahko pridružiš tudi ti, tako da:

  • objameš nekoga, ki ga imaš rad,
  • ponudiš pomoč pri opravljanju hišnih opravil,
  • napišeš lepo misel in jo nekomu pustiš pred vrati, za vetrobranskim steklom, …
  • pomagaš sosedi nesti vrečke,
  • prijazno ogovoriš soseda,
  • spečeš pecivo …

 

Dostopnost
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International licenco.