Šolska prehrana, nepotrebni prigrizki, sladkarije, alergije

Spoštovani starši,

v današnjem času se z alergijami spopada vse več otrok. Zagotovo vsi poznamo kakšnega otroka, ki ima težave z alergijami na hrano. Pri večini se kaže npr. z izpuščaji in prebavnimi težavami, pri nekaterih pa se pojavi v veliko hujši, življenjsko nevarni obliki anafilaksija ali anafilaktični šok.

Zelo nazoren prispevek preberite na spletni strani Društva za pomoč otrokom z imunskimi boleznimi na spodnji povezavi

http://www.imuno.si/si/alergijske-bolezni/anafilaksija.html

Tako hude oblike so redke, a so prisotne tudi na naši šoli.

V šoli se trudimo pri oblikovanju jedilnikov in pripravi hrane, upoštevamo priporočila in smernice za zdravo prehranjevanje. Otrokom zagotavljamo možnost rednega uživanja priporočenih obrokov (zajtrk, dopoldanska malica, kosilo in popoldanska malica). Šola poskrbi tudi za posebne diete z zdravniškim potrdilom.

Otrok z alergijo ima pravico, da se izobražuje v varnem in zdravem okolju, v katerem je kolikor se da malo alergenov in dražljivcev. Za alergijsko reakcijo je dovolj že prisotnost alergenov v zraku. Arašidi so tako močno alergeni, da posameznik lahko utrpi hujšo reakcijo že, če le vstopi v prostor, v katerem je bilo živilo, ki vsebuje arašide, na primer smoki.

Želimo, da k varnemu in zdravemu okolju v šoli pristopite tudi starši.

Opažamo, da ob rojstnih dnevih in tudi drugih priložnostih starši ali učenci (dežurni učenci) pogosto prinašate v šolo različna živila in pijače. Prosimo, da v šolo ne prinašate več nobene hrane, tudi sladkarij ne. Sadje je na šoli vedno na voljo, tako se učenci lahko zdravo posladkajo. Otrok si bo dogodek npr. rojstni dan zapomnil po dogodivščinah in ne po vrsti in količini zaužite hrane v šoli.

Hvala, ker nam pomagate poskrbeti za varnost vseh otrok naše šole.

Vodstvo šole

Ta vnos je bil objavljen v Aktualno, Obvestila, Prehrana. Zaznamek za trajno povezavo.